Elektroinstalace

Stavební Firma 123, s.r.o.

Autor: Stavební Firma 123, s.r.o.

Stavební Firma 123, s.r.o. zákazníkům nabízí vše pro kompletní realizaci staveb. Realizaci náročných díl bez problémů zvládáme i díky rozsáhlému…

Více o autorovi

Montáž elektroinstalace v bytě

Velké části staré bytové zástavby chybí spolehlivá elektroinstalace odpovídající současným normám. Montáž nové elektroinstalace v bytě tak musí postupovat zcela od začátku a starou elektroinstalaci s hliníkovými vodiči nahradit zcela novou podpovrchovou elektroinstalací. Montáž elektroinstalace v bytě je technicky náročným procesem, který vyžaduje kvalitní moderní nástroje i pracovní postupy.

Oprava elektroinstalace

Je jen otázkou času, kdy stará hliníková elektroinstalace v starším objektu přestane vyhovovat a Vy budete muset přistoupit k její opravě. Oprava elektroinstalace je nezbytností všude tam, kde se v domácnosti používají moderní spotřebiče s vysokým příkonem – tedy prakticky všude. Oprava elektroinstalace pak vede k snížení bezpečnostních rizik i k většímu komfortu při používání elektrických spotřebičů.

Rekonstrukce eketroinstalace

K celkové rekonstrukci elektroinstalace se přistupuje zpravidla při příležitosti rekonstrukce celého bytu nebo bytového jádra, a to především kvůli její vysoké náročnosti. Ideálním řešením při rekonstrukci elektroinstalace je vést novou elektroinstalaci podpovrchově, tedy zasekat ji do zdi (možností je ale i vedení elektroinstalace v lištách). Rekonstrukce elektroinstalace se často realizuje jako tzv. inteligentní elektroinstalace, která chytře propojuje více elektrických zařízení.

Elektroinstalace v rodinném domě

Elektroinstalace rodinného domu musí splňovat vysoké nároky na bezpečnost a být v souladu se všemi platnými normami. Proto se nevyplatí zařizovat si elektroinstalaci rodinného domu na koleni, ale naopak je důležité mít po ruce zkušeného a kvalifikovaného elektrikáře. Návrh elektroinstalace rodinného domu musí zahrnovat řešení rozvodů, elektrické přípojky i hromosvodu.

Elektroinstalační práce

Pod hlavičku elektroinstalačních prací se vejde všechno od drobných oprav spotřebičů a výměn jističů až po kompletní rekonstrukce elektrických rozvodů. Kvalitní elektroinstalační práce musí myslet především na bezpečnost a funkčnost výsledku – jednou z důležitých činností spadajících do elektroinstalačních prací je i zpracování revizních zpráv, jejichž účelem je zjistit závady, které správné fungování elektroinstalace ohrožují.

Výměna kabelů elektroinstalace

Starší elektroinstalace si často vyžaduje kompletní výměnu kabelů. Elektroinstalace v starších budovách bývá většinou tvořena nevyhovujícími vodiči s hliníkovým jádrem a pro perfektní funkčnost by měla být nahrazena novými rozvody v mědi. Výměna kabelů je komplexním procesem, který je třeba důkladně promyslet. S kvalitním projektem elektroinstalace je ale možné zvládnout výměnu kabelů rychle a bez zbytečných starostí.

 

Montáž osvětelní

Zajistit si ve svém interiéru útulnou a příjemnou atmosféru umožní i vhodný výběr kvalitního osvětlení. Montáž Vámi vybraného osvětlení by se pokaždé měla řídit základními bezpečnostními pokyny, jde ale o poměrně jednoduchý a rychlý proces, díky kterému budete mít osvětlení podle svých představ k dispozici téměř okamžitě. Při montáži osvětlení je třeba myslet také na budoucí spotřebu a vybrat světelné zdroje tak, aby dosáhly maximální úspory.

Připojení elektrických spotřebičů

Připojení elektrických spotřebičů neznamená pokaždé jen jednoduché strčení spotřebiče do zásuvky. Aby větší elektrické spotřebiče správně fungovaly, je třeba dbát při jejich připojování na správnou velikost jističe i na pečlivou izolaci od vody. K bezstarostnému připojení spotřebičů může pomoci už propracovaný projekt interiéru. Samotné připojování spotřebičů pak musí brát ohled především na to, aby byl konkrétní spotřebič připojen v souladu s tím, jaké elektrické napětí používá.

Elektrické vytápění

Proč pro svůj domov zvolit elektrické vytápění? Elektrické vytápění se hodí především všude tam, kde Vám záleží na nízkých pořizovacích nákladech a kde nehrozí příliš vysoká spotřeba energie. Konkrétních způsobů elektrického vytápění je celá řada: pořídit si můžete podlahové elektrické vytápění, elektrický přímotop nebo topné panely. Elektrické vytápění se velmi snadno reguluje a téměř nevyžaduje údržbu.

Elektronická ostraha objektů

U komerčních i obytných objektů, které vyžadují pečlivou, nepřetržitou ochranu, je elektronická ostraha jedním z nejvýhodnějších řešení. Především z ekonomického hlediska je elektronická ostraha objektů pro většinu majitelů tou nejlepší volbou, zároveň ale poskytuje jistotu neustálého monitoringu, naprostou jednoduchost a komfort. Elektronická ostraha se zpravidla zakládá na systému čidel, který odhalí každý nežádoucí pohyb ve Vašich prostorách.

Elektronické požární systémy

Ve všech objektech, kde je riziko požáru obzvlášť velké, se vyplatí pořídit si kvalitní elektronický požární systém. Kvalitní a promyšleně instalované elektronické protipožární prvky rychle a spolehlivě detekují každý požár, aniž by uživatele rušily jakýmikoli falešnými poplachy. Vyspělými elektronickými požárními systémy je dnes vybavena řada objektů: od veřejných institucí, přes rozsáhlé průmyslové haly až po historicky cenné stavby.

Inteligentní elektroinstalace

Inteligentní elektroinstalace je dnes stále oblíbenějším způsobem pořízení elektroinstalace v rodinných domech i komerčních objektech. Co pojem inteligentní elektroinstalace znamená? Inteligentní elektroinstalace umožňuje majiteli objektu mít kontrolu nad domácími spotřebiči, vytápěním objektu, chytrým stíněním nebo osvětlením. Pořízení inteligentní elektroinstalace neznamená jen vyšší komfort díky automatickému ovládání spotřebičů, ale i podstatné úspory elektrické energie.

Antenní systémy

Kvalitní anténní systém umožňuje v rodinných i bytových domech bezproblémově přijímat televizní signál a dodává tak jeho obyvatelům spolehlivou dávku zábavy i informací přesně podle jejich potřeb. Instalace anténního systému se ve většině případů řídí konkrétním vysílačem. Anténní systémy jsou dnes k dispozici jak v analogové verzi, tak ve verzi pro všechny typy digitálního vysílání.

Interiérové i průmyslové osvětlení

Interiérové i průmyslové osvětlení je dnes k dispozici v široké škále variant. Jak v případě interiérového, tak v případě průmyslového osvětlení se uplatňují běžné zářivky i LED osvětlení. Především LED svícení se těší oblibě díky svým estetickým vlastnostem a schopnosti vytvořit útulnou atmosféru, ale i díky své vysoké životnosti a bezpečnosti. Při výběru interiérového i průmyslového osvětlení je v každém případě nutné myslet nejen na estetická kritéria, ale i na budoucí spotřebu nebo na adekvátní výkonnost.

Revize elektrických zařízení

Revize elektrických zařízení je nutností nejen před uvedením zařízení do provozu, ale i v pravidelných intervalech během jejich fungování. Podle toho, do jaké míry konkrétní elektrické zařízení podléhá různým atmosférickým vlivům, stanovuje zákon frekvenci jeho povinných revizí. Revize elektrických zařízení musí pečlivě ověřit bezpečnost jednotlivých zařízení; jejím výsledkem je pak důkladně zpracovaná zpráva o revizi.

Projektování elektroinstalace

Při stavbě domu nebo rekonstrukci elektrických rozvodů se vyplatí sehnat si profesionála, který má dlouholeté zkušenosti s projektováním elektroinstalací. Ačkoli jsou projekty elektroinstalací dlouhodobě opomíjené, projektování elektroinstalací je výhodné nejen proto, že díky pečlivě zpracovanému projektu získáte elektroinstalaci, která je stoprocentně bezpečná, ale i kvůli tomu, abyste si předem rozplánovali náklady na pořízení nové elektroinstalace.

Výměna rozvaděče

Rozvaděč je zásadní součástí celé elektroinstalace objektu, protože zajišťuje její ovládání, měření a jištění. Pokud se proto rozhodujete pro výměnu rozvaděče, není vhodné provádět ji na vlastní pěst. Výměnu rozvaděče nejlépe provede profesionální firma, která se zároveň postará o rozplombování, samotnou výměnu, ale i o revizi a všechny potřebné dokumenty, aby výměna rozvaděče proběhla bezpečně a bez starostí.

Elektroinstalace NN

Kompletní služby v oblasti silnoproudých i slaboproudých elektroinstalací NN musí zahrnovat nejen dodávku a montáž elektroinstalace, ale i promyšlenou projektovou dokumentaci a zajištění revizí. Elektroinstalace NN se musí přizpůsobit typu objektu (podle toho, zda elektroinstalaci NN využívá rodinný nebo bytový dům, komerční objekt nebo průmyslový komplex) i všem dalším požadavkům klienta.

Elektroinstalace VN

Montáž elektroinstalací VN vyžaduje dlouhodobé zkušenosti s elektroinstalacemi a širokou obeznámenost se všemi specifiky elektroinstalací vysokého napětí. Služby v oblasti elektroinstalací VN zahrnují především instalace VN kabelů, montáž silových rozvaděčů a rozvoden VN nebo vrchní vedení VN. Profesionální firma kromě samotné montáže zajistí také revizi elektroinstalací VN.

Údržba elektrických zařízení

Údržba elektrických zařízení je často opomíjenou oblastí, které ale stojí za to věnovat patřičnou pozornost. Důsledná údržba elektrických zařízení by měla vést k prodloužení životnosti elektrických zařízení, ale také k zvýšení bezpečnosti jejich provozu. Zanedbávání údržby elektrických zařízení může vést k nepříjemným následkům včetně ublížení na zdraví. Proto je třeba pravidelně vyhledat pomoc revizních techniků a ujistit se, že je údržba provedena pečlivě.

Osvětlení

Jak nejlépe vybrat vhodné osvětlení pro svůj interiér i exteriér? Osvětlení a svítidla jsou v současnosti k mání v obrovském množství designových provedení a zdá se, že záleží jen na Vašem vkusu. Dobře vybrané osvětlení dokáže vytvořit příjemnou atmosféru nebo ideální pracovní prostředí. Volba osvětlení by se ale měla realizovat i s ohledem na taková kritéria, jako je úspora energie při svícení nebo životnost konkrétního svítidla.

Strukturovaná kabeláž

Strukturovaná kabeláž je systém, tvořící základní prvek počítačové sítě ve firmách, školách nebo veřejných institucích – tedy všude tam, kde je nutné efektivní propojení jednotlivých uživatelů sítě. Základními prvky strukturované kabeláže jsou routery a switche, pasivní kabely, rozvaděčové skříně a propojovací panely. Při pořizování strukturované kabeláže je zásadním kritériem především přenosová rychlost a vysoká životnost systému.