DELTA je nominována na ocenění za významný čin v oblasti zelené architektury

DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.

Autor: DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.

DELTA Projektconsult s.r.o. nabízí architektonickou, projektovou a inženýrskou činnost ve stavebnictví. Provádíme stavební dozor včetně projektového…

Více o autorovi

DELTA je nominována na ocenění za významný čin v oblasti zelené architektury

 

Letos se Slovensko vyhlášení Ceny VISIO již po osmé. Cena VISIO 2020 je cenou slovenského časopisu EUROSTAV a jedná se o cenu za nejvýraznější čin v oblasti udržitelné architektury a výstavby. Jednou ze tří nominovaných staveb je administrativní budova tuzemské společnosti Ekom v Piešťanech, jejíž autorem je společnost DELTA.

 

O tom, kdo je nominovaný na tuto cenu za rok 2018/2019 rozhodla na svém zasedání 11. února 2019 odborná porota ve složení prof. Ing. arch. Robert Špaček, CSc., odborný garant konference Udržitelnost v architektuře a ve výstavbě, Ing. Pavol Kukura, předseda Slovenské rady pro zelené budovy (SKGBC), Ing. Jana Pančíková, obchodnÍ ředitelka CEMMAC, která je partnerem Ceny VISIO a za Vydavatelství EUROSTAV Ing. arch. Darina Lalíková, CSc. Odborná porota nominovala do tohoto devátého ročníku 3 projekty.

 

Jeden z nominovaných je projekt třípatrové administrativní budovy s parkovacím domem společnosti Ekom v Piešťanech, která se zaměřuje na vývoj, výrobu a prodej ekologických kompresorů. Komplex byl na přání investora navržený v souladu s principy udržitelnosti s ohledem na celý životní cyklus budovy a efektivní využívání zdrojů. Jeden z dalších požadavků bylo vytvoření kvalitního vnitřního prostředí pro své zaměstnance podporující kreativitu. Budova je vyprojektovaná a zrealizovaná v ultra-nízkoenergetickém standardu. Další nominované objekty jsou Postova offices a Twin City Tower v Bratislavě.

O tom, kdo z nominovaných se stane nakonec laureátem již 8. ročníku Ceny VISIO 2020, se dozvíme na společenském večeru, který se bude konat 25. dubna 2019 v átriu budovy Slovenské spořitelny. Společenský večer bude následovat bezprostředně po ukončení 9. ročníku odborné konference na téma „Udržitelnost v architektuře a ve výstavbě“, která se bude konat ve stejný den v kongresovém sále budovy Slovenské spořitelny, jejíž organizátoři jsou Vydavatelství EUROSTAV a Slovenská rada pro zelené budovy.

Kromě ceny odborné poroty bude během společenského večera vyhlášen také laureát Ceny veřejnosti, o kterém rozhodne veřejnost hlasováním na tomto webu. Zde jsou také jednotlivé projekty blíže představeny. Více o stavebním projektu ryze tuzemského investora společnosti Ekom se dozvíte v  krátkém VIDEU.

 

Společnost DELTA Slovensko, která je architekt a generální projektant této budovy k projektu uvádí, že je cítit, že se současná situace na trhu mění. Stavební branže prožívá změnu paradigmatu: od orientace na pořizovací náklady směrem ke komplexnímu přístupu, který mnohem intenzivněji než doposud bere ohled na lidi, životní prostředí a životní cyklus budov. Řeč je o trvalé udržitelnosti ve stavební praxi, která po celou dobu životního cyklu budovy postupně snižuje náklady, zlepšuje pohodlí a komfort lidí, je v souladu s životním prostředím a dlouhodobě zajišťuje zachování hodnoty budovy. K tomu je zapotřebí komplexní přístup stavebního managementu pro řízení celého procesu výstavby. 

 

Erik Štefanovič, jednatel DELTA Slovensko nominaci na ocenění cenou VISIO 2020 okomentoval: „Je třeba si uvědomit, že tento projekt je výjimečný nejen zapojením všech dostupných eko elementů, projekčním činnostem ve standardu BIM či energetickému režimu A1, ale vyzdvihl bych zejména to, že je ukázkou tuzemské, tedy domácí výrobní firmy, která jde touto trvale udržitelnou cestou výstavby. Není žádnou nadnárodní korporací, ale skutečně místní investor, který ukazuje ostatním svůj dobrý úmysl jít zcela novou cestou, kterou je možné se v oblasti stavebnictví vydat a která je inovativní, nejpřirozenější, ale také z dlouhodobého pohledu na životní cyklus budov ekonomicky nejsmysluplnější. Pro nás to byla skutečně čest s investorem, který takto „zeleně“ přemýšlí, spolupracovat.“

 

 

Více o statutu ceny VISIO 2020 se dočtete zde.

Více o společnosti DELTA se dozvíte zde.

 

test